collitho’s 2020

< terug

2020

Dit is een serie lange en smalle ‘notities’ (de afmeting is twee keer mijn quiltlineaal). Ik werd voor deze notities geïnspireerd, toen ik aan het doedelen was in de notitie app op mijn iPhone en ontdekte dat deze een scroll functie had, waarmee ik oneindig lange notities kon maken. Maar in mijn drukwerk ben ik natuurlijk beperkt tot de afmeting van mijn pers.

detail

Hoewel we in de Westerse wereld gewend zijn om van links naar rechts te lezen, werk ik graag met een hoog en smal formaat, een formaat dat vaak wordt gezien in de textielkunst. Voor mij is er een praktische reden voor. De ‘lap’ waarop ik stik is niet erg flexibel, dus moet hij smal zijn om onder de machine te passen en ook vind ik het makkelijker om verticaal te stikken in plaats van horizontaal. Bovendien vind ik smal, langwerpig werk mooi, zowel individueel als in een serie aan de muur. 

Mijn beeldtaal bestaat uit een combinatie van intuïtief en bewust geknipte positieve en negatieve vormen en lijn, welke door middel van inkten en afdrukken samen worden gebracht tot unieke en mooie composities. Ik speel met kleur en textuur door middel van de lapjes die ik kies uit mijn voorraad handgeverfde en bedrukte stofjes, verzameld over de tijd dat ik textielwerk heb gemaakt. Bij het inkten van de collages probeer ik de hoeveelheid kleur, die uiteindelijk zichtbaar blijft in het eindresultaat, zoveel mogelijk zelf te bepalen, maar het is soms ook wel een beetje net hoe het uitpakt.

Op mijn gebruikelijke vrije en intuïtieve manier ben ik begonnen met het maken van collitho’s met expressieve gezichten. Deze stik ik op de machine in één enkele lijn.

Deze serie gezichtjes is geïnspireerd op de pandemie en de reactie van mensen op het in acht nemen van de sociale afstand. Ik heb gekozen voor wat meer kleur als contrast met de grimmige situatie.

Deze serie beeldt het plotselinge en verwarrende van een epileptische aanval uit.

Al mijn drukwerk is bedoeld om te worden ingelijst, maar mijn vroegere werk is meest ruimtelijk. Het was om praktische redenen, dat ik besloot om alleen nog maar plat werk te maken; het is makkelijker op te slaan, omdat het gestapeld kan worden.

Maar ik ben en blijf een knutselaar en wilde weer eens iets anders. Daarom heb ik een aantal collitho’s, die allemaal op de gebruikelijke manier individueel geïnkt en afgedrukt waren, aan elkaar gestikt tot een lange reep. Deze kan ik op allerlei manieren tot een ruimtelijk werk vormen.

Maar waarschijnlijk zullen de verschillende delen uiteindelijk toch ingelijst gaan worden.