hoe ik een collitho maak

hoe ik een ‘collitho’ maak

Vandaag leg ik uit hoe ik een collitho maak. Ik hoop dat je het interessant vindt om de techniek te zien en misschien vind je het wel leuk om zelf een keer te proberen. Mocht je vragen heb, stuur me dan gewoon een berichtje.

Ik begin met een velletje lithografiemateriaal, Pronto Plate. Het is een polyester materiaal met allemaal kleine gaatjes erin om water vast te kunnen houden. Het is dun en flexibel en kan gestikt worden met de naaimachine. Het heeft een mat, papierachtige oppervlak. Uit mijn voorraad lapjes kies en knip ik figuurtjes en plaats ze op het velletje. Ik speel hiermee totdat ik tevreden ben met het ontwerp en dan bevestig ik alles tijdelijk met stukjes Solufix, een wateroplosbaar en zelfklevend materiaal. Alles kan dan worden vastgestikt, waarna ik de Solufix oplos. Voor extra kleur gebruik ik soms Wasco krijtjes.

Vervolgens voeg ik aan de collage kleur en textuur toe door middel van inkt op oliebasis. Ik maak het oppervlak nat met een plantenspuit en rol er dan verschillende lagen inkt over. De lapjes en het stiksel houden de inkt vast, maar door de natte achtergrond blijft er slechts een lichte textuur achter op de rest van de plaat.

Door de plaat af te drukken op mijn etspers verwijder ik weer een deel van de inkt. De afdrukken die op die manier ontstaan kunnen soms ook best mooi zijn. Dit inkten en afdrukken blijf ik herhalen totdat ik tevreden ben met de plaat, die ik ‘collitho’ noem omdat het een combinatie is van ‘collage’ en ‘lithografie’.

Hoewel ik met inkt op oliebasis werk, hoef ik bijna geen sterk ruikende terpentine te gebruiken. Gewoon zonnebloemolie, of elke andere olie, doet het werk net zo goed. 

30-05-22

<< simpelweg eenvoudig